Potrawy dla cukrzyków. Co mogą jeść diabetycy?

Dieta cukrzycowa wymaga nie tylko odpowiedniego ułożenia diety, ale też odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim powinny zawierać jak najmniej kalorii i węglowodanów. Ale na tym nie koniec. Jak należy przygotowywać potrawy dla cukrzyków? Szczegóły w artykule. 

Dieta jest niezbędnym elementem w leczeniu cukrzycy. Diabetycy powinni przede wszystkim  skonsultować swój jadłospis z lekarzem. Dzięki temu możliwe będzie uniknięcie  niebezpiecznych skoków poziomu glukozy we krwi i zmniejszenie wystąpienia ryzyka powikłań cukrzycowych. Na tym etapie warto wspomnieć, ze w wielu sklepach internetowych znaleźć można żywność dla diabetyków. 

Dieta cukrzycowa. Co to takiego?

Potrawy dla cukrzyka powinny być bogaty w produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. \Należą do nich: 

  • produkty pełnoziarniste: kasze (np. gryczana, jęczmienna), płatki owsiane, płatki jaglane, płatki żytnie, pieczywo razowe.
  • warzywa (surowe lub gotowane al dente).
  • owoce, jak np. mandarynki, jabłka, pomarańcze, nektarynki, jagody.
  • rośliny strączkowe, np. groch, fasola, ciecierzyca.

Potrawy dla cukrzyka powinny zawierać jednocześnie najmniej tłuszczów zwierzęcych (smalec boczek, czerwone mięso).

  • Diabetycy powinni wybierać chude mięso: drób, cielęcina, indyk.
  • Do codziennej diety powinni włączyć chude produkty nabiałowe: twarogi, jogurty naturalne, kefiry.

Poprawy dla cukrzyka. Jakie są zasady ich przyrządzania?

  • Najlepiej jest spożywać surowe warzywa. Rozgotowywane produkty podnoszą ich indeksu glikemicznego.
  • Nie należy rozgotowywać również ryżu, kasz i makaronów.
  • Podczas przygotowywania potraw zaleca się gotowanie w wodzie, duszenie, gotowanie na parze, a także pieczenie w piekarniku.
  • Smażenie powinno być ograniczone do absolutnego minimum.

Warto podkreślić jednocześnie, że dietę taką powinny stosować nie tylko osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą, ale także Ci u których gospodarka węglowodanowa jest zaburzona. Chodzi więc o stan przedcukrzycowy. 

Nie zapominajmy, że w leczeniu cukrzycy niezwykle ważne jest jedzenie posiłków o stałych porach, a także ich wartość kaloryczna ustalana na podstawie wieku, płci czy wadze danego pacjenta. 

Możesz również polubić…