Potrawy dla cukrzyków. Co mogą jeść diabetycy?
Dieta cukrzycowa wymaga nie tylko odpowiedniego ułożenia diety, ale też odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim powinny zawierać jak najmniej kalorii i węglowodanów. Ale na tym nie koniec. Jak należy przygotowywać potrawy dla cukrzyków? Szczegóły w artykule.
Dieta jest niezbędnym elementem w leczeniu cukrzycy. Diabetycy powinni przede wszystkim skonsultować swój jadłospis z lekarzem. Dzięki temu możliwe będzie uniknięcie niebezpiecznych skoków poziomu glukozy we krwi i zmniejszenie wystąpienia ryzyka powikłań cukrzycowych. Na tym etapie warto wspomnieć, ze w wielu sklepach internetowych znaleźć można żywność dla diabetyków.
Dieta cukrzycowa. Co to takiego?
Potrawy dla cukrzyka powinny być bogaty w produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. \Należą do nich:
- produkty pełnoziarniste: kasze (np. gryczana, jęczmienna), płatki owsiane, płatki jaglane, płatki żytnie, pieczywo razowe.
- warzywa (surowe lub gotowane al dente).
- owoce, jak np. mandarynki, jabłka, pomarańcze, nektarynki, jagody.
- rośliny strączkowe, np. groch, fasola, ciecierzyca.
Potrawy dla cukrzyka powinny zawierać jednocześnie najmniej tłuszczów zwierzęcych (smalec boczek, czerwone mięso).
- Diabetycy powinni wybierać chude mięso: drób, cielęcina, indyk.
- Do codziennej diety powinni włączyć chude produkty nabiałowe: twarogi, jogurty naturalne, kefiry.
Poprawy dla cukrzyka. Jakie są zasady ich przyrządzania?
- Najlepiej jest spożywać surowe warzywa. Rozgotowywane produkty podnoszą ich indeksu glikemicznego.
- Nie należy rozgotowywać również ryżu, kasz i makaronów.
- Podczas przygotowywania potraw zaleca się gotowanie w wodzie, duszenie, gotowanie na parze, a także pieczenie w piekarniku.
- Smażenie powinno być ograniczone do absolutnego minimum.
Warto podkreślić jednocześnie, że dietę taką powinny stosować nie tylko osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą, ale także Ci u których gospodarka węglowodanowa jest zaburzona. Chodzi więc o stan przedcukrzycowy.
Nie zapominajmy, że w leczeniu cukrzycy niezwykle ważne jest jedzenie posiłków o stałych porach, a także ich wartość kaloryczna ustalana na podstawie wieku, płci czy wadze danego pacjenta.