Co na bolące gardło?

Ból gardła potrafi nas dopaść o każdej porze roku. Zwykle jednak męczy nas w okresie jesienno-zimowym i na początku wiosny. Nie powinniśmy go lekceważyć, ponieważ może się z niego rozwinąć poważniejsza infekcja, która będzie wymagać kuracji lekami i braniem zwolnienia. Jak więc pokonać piekące gardło?

Sposoby naturalne i leki z apteki

Lekki ból, częste odchrząkiwanie, uczucie zalegania czegoś w gardle – tak zaczyna się infekcja gardła. Następnie dyskomfort w trakcie przełykania przechodzi w permanentny ból, uczucie pieczenia tej części ciała. Taki stan utrzymuje się kilka dni. Może, ale nie musi, minąć samoczynnie. Lekceważony stwarza ryzyko złapania poważnego przeziębienia albo grypy.

Bolące gardło stanowi sygnał od organizmu, że coś niedobrego się z nim dzieje. Naturalna bariera ochronna została złamana. Dlaczego? Najpewniej jesteśmy przemęczeni. Za dużo pracujemy, za mało odpoczywamy. Być może nieodpowiednio ubrani wykonywaliśmy pracę fizyczną w ciepły wydawałoby się dzień, na słoneczku. Tymczasem chłodny wiatr zrobił swoje. Jeździliśmy rowerem albo biegaliśmy i nałykaliśmy się zimnego powietrza.

Podstawa to naturalne składniki

Przyczyna dolegliwości jest mniej ważna. Istotne jest jej zwalczenie. Co na bolące gardło należy zażyć? W razie dyskomfortu ze strony tego narządu musimy sporo pić letniej wody. Nie zaszkodzi ciepła woda z miodem i cytryną. Można ssać pastylki z substancją zwalczającą stan zapalny gardła. Nie zaszkodzi spryskiwanie gardła preparatem o takim samym działaniu.

Możemy też wykorzystać naturalny sposób. Rozpuśćmy w szklance ciepłej wody kilka łyżek soli kuchennej i wykonujmy kilka razy dziennie płukanki. Wrażliwi zamiast wody z solą, mogą użyć rumianku, szałwii, sody oczyszczonej, naparu kory dębu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *